Megfázás, kerülje el, hogy gyermeke megbetegedjen!

2015-11-17

A nyár végeztével lassan beköszönt a hidegebb időjárás. Pár napot még élvezhetjük a kellemes őszi időt, aztán ahogy hűvösödik, fokozatosan fel kell készíteni szervezetünket a hideghez való alkalmazkodáshoz. A közösségben sok gyermek egy légtérben van, amely kiváló táptalajt teremt a kórokozók szaporodásának.

Őszi időben önfeledten játszó gyermekAz óvodai, iskolai hiányzások elkerülése érdekében meg kell próbálni az immunrendszerünket karbantartani, egészséges életmódra áttérni.

  • Van-e olyan megbízható módszer, amely segít megelőzni a fertőzéseket, felső légúti hurutokat. Mit tehetünk ezért?
  • Mi  az oka, hogy van, akit egy kórokozó ágynak dönt, míg a másik ugyanettől önfeledten szaladgál.

A megoldás az immunrendszer. Ennek sejtjei úgy működnek, mint a várat védő katonák. Igyekeznek megküzdeni az ellenséggel.

Fontos, hogy antibiotikumot csak indokolt esetben szedjünk.

Meghűlés, nátha esetén hasznos az orrfújás megtanítása már kicsi korban is. Amikor komolyabb  orrdugulás is nehezíti a folyamatot, javasolt a nyálkahártya lohasztó orrspray vagy orrcsepp használata néhány napig. Gyakran a dugult orrfelek miatt a váladék hátracsorog. Nehezen tud elaludni a gyermek a következményes állandó köhögési inger miatt.

Tanácsos a váladékot oldani.

Ennek természetes módszere, ha inhalátort használunk, melynek tartályában élettani sóoldatot porlasztunk.  Lefekvés előtt egy sós inhaláció oldja a sűrűbb váladékot, helyettesítheti a köptetőt. Máris pihentetőbb lesz az alvás kevesebb köhögéssel .

Dr. Miltényi Csilla
fül-orr-gégész szakorvos
fulorrgegesz.com